Roland TB-303, TR-808, TR-909 och RB-338

Housemusiken startade under slutet under 80-talet då house-producenter skapade nya ljud med synthesizern Roland TB-303 genom att pressa dess cut-off och resonans i överdriven mängd. Housen har utvecklats något sedan 1980-talet; dess grundläggande element TB-303:an (och syntar med liknande ljud) skapar housens karaktär, en ljudkaraktär. Rytmen är ofta ganska enkel men har en hård karaktär, ofta används trummaskinerna Roland TR-909 och Roland TR-808.

TB303_Front_View

roland808_big

Roland_TR-909

Den svenska mjukvarugruppen Propellerhead programmerade 1997 ett program som simulerade dessa tre instrument. ReBirth 338. ReBirth 338 är en uppsättning utav två Roland TB-303, en Roland TR-808 och en Roland TB-909. Detta gör att det än idag är möjligt för vem som helst att äga en virtuell uppsättning utav dessa legendariska syntar och trummaskiner. Supporten för programmet (ReBirth 2.0.1) slutade 2005, och programmet finns numera tillgängligt för gratis nedladdning på http://www.rebirthmuseum.com/. Dom riktiga fysiska maskinerna kan vi bara drömma om att äga, såvida ni inte har väldigt stor plånbok.

Så nu kan även du skapa egen Acid-House på din dator.

Rebirth_rb-338_screenshot

Här är ett exempel på ReBirth 338 in action


Posted in Historik by

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>