Fatboy Slim

Norman Quentin Cook, mer känd under sitt artistnamn Fatboy Slim, född Quentin Leo Cook 16 juli 1963 i Bromley, Kent, är en brittisk musiker, musikproducent, och DJ. Som musiker har han sedan länge kallat sig Norman Cook.

fatboy-slim-1_960x540

Det finns mycket att berätta om då det gäller Fatboy Slim eller Norman Cook. Visste ni till exempel att han har världsrekordet i största publika spelning genom tiderna. Spelningen som var gratis skedde på Brighton Beach 2001. och lockade över 250 000 människor. Publiken var så massiv att en ung sjuksköterska tyvärr omkom i värmen och trängseln. Efter denna spelning lovade Norman att han aldrig mer skulle göra ett liknande evenemang igen. Hela spelningen kan ni se i videon här nedan.

1989 skapade han kollektivet Beats International, och 1990 släpptes låten ”Dub Be Good To Me”, och videon blev snabbt en succé över hela världen, inte minst tack vare att MTV slog igenom som kabel-tv kanal och körde låten massivt.

Succén och framgången för Norman Cook tar dock inte slut än. 1998 är han åter igen på allas läppar. Efter att varit inne i en second hand affär, och hittat en gammal vinyl med sångerskan Camille Yarbrough, började Norman att plocka samplingar från låten ”Take Yo’ Praise”. Norman tar även kontakt med Camille, och frågar om det är ok att använda materialet. Camille som då är en fattig pensionär hade nästan glömt bort sin skiva, som endast tillverkats i ett fåtal exemplar. Camille ger dock sitt klartecken, och det visar sig vara ett klokt beslut. Royaltyn som Normans nytappning utav låten inbringar gör Camille till mångmiljonär.

För videon tar han hjälp utav Spike Jones, som för övrigt själv är med som en utav medlemmarna i amatördansgruppen som gestaltas i videon.

Lite senare samma år fortsätter Normans succé med uppföljaren ”Right Here, Right Now”, med sin egen kontroversiella och humoristiska syn på evolutionen. Rykten säger att det återigen är Spike Jones som ligger bakom videoproduktionen, men jag har inte hittat någon pålitlig källa om det ännu.

Två år senare, 2000,släpper Norman Cook nästa hit. Denna gången låten ”Rockafeller Skank” Låten toppar snabbt världslistorna. Efter detta skivsläpp så blir det tyst om Norman Cook igen, och det kommer att dröja flera år innan han åter står på EDM-scenen.

Efter flera års mer eller mindre tystnad, och endast ett fåtal egna produktioner, återuppstår Fatboy Slim igen 2013. Denna gången gör han kontroversiell låt om EDM och droger. Låten får egentligen inte sitt stora uppsving förrän Dimitri Vegas och Like Mike 2014 tar sig an låten och gör en remix utav den. Titeln säger det mesta om vad en handlar om, ”Eat Sleep Rave Repeat”, och kan tolkas som det liv DJs och Ravers världen över ibland lever, både med och utan droger.

2014 gör Norman Cook ett försök att göra den officiella låten för fotbolls vm i Brasilien. Den blir dock inte den officiella låten, men låten blir snabbt en succé för EDM-scenen, och flera mash-ups och remixer finns idag att njuta utav.

 

 

 

 

 

 


Posted in Artister, Historik by

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>