DJ Mag Top 100

Den 18 oktober är det åter igen dags för den stora presentationen utav tidningen DJ Mags stora topplista över världens topp 100 DJs. Listan är sammanställd utav de miljontals röster som samlats in utav läsare och följare på sociala medier.

Hela evenemanget som sker på 02 Academy i Brixtion går att följa live på Youtube, länken kommer att finnas längre ner i inlägget, så fort den blir officiell. Jag kommer även att publicera ett inlägg som påminner er om evenemanget med aktuell länk när det närmar sig.

Förra årets vinnare var Hardwell, som petade ner Armin Van Buuren till en andra plats. Avicii var inte helt oväntat Sveriges bäst rankade DJ, med en tredje plats på listan. Näst bästa svensk, Alesso, hamnade på en hedervärd trettonde plats.

Sebastian Ingrosso hamnade på en 18:e plats, tätt följd utav Axwell på 19:e plats, och på en 26:e plats hittar vi Swedish House Mafia,. På 35:e plats finner vi den svenska duon Dada Life. Steve Angello intog en 38:e plats i listan. Eric Prytz som jag känner har varit lite anonym de senaste åren finner vi på 55:e plats.

Detta innebär att åtta utav värden hundra bästa DJs är från lilla Sverige. Riktigt kul faktiskt, att vi med tanke på vår lilla folkmängd, ändå är så pass dominerande i EDM-världen.

Hur det kommer att gå i år vet vi som sagt den 18 oktober, och det ska bli kul att se vem som rankas som Sveriges bästa DJ, och vem som rankas som världens bästa DJ för 2014.

Länk till DJ Mag Top 100 DJs 2014.


Posted in Allmänt, Historik by .

Fatboy Slim

Norman Quentin Cook, mer känd under sitt artistnamn Fatboy Slim, född Quentin Leo Cook 16 juli 1963 i Bromley, Kent, är en brittisk musiker, musikproducent, och DJ. Som musiker har han sedan länge kallat sig Norman Cook.

fatboy-slim-1_960x540

Det finns mycket att berätta om då det gäller Fatboy Slim eller Norman Cook. Visste ni till exempel att han har världsrekordet i största publika spelning genom tiderna. Spelningen som var gratis skedde på Brighton Beach 2001. och lockade över 250 000 människor. Publiken var så massiv att en ung sjuksköterska tyvärr omkom i värmen och trängseln. Efter denna spelning lovade Norman att han aldrig mer skulle göra ett liknande evenemang igen. Hela spelningen kan ni se i videon här nedan.

1989 skapade han kollektivet Beats International, och 1990 släpptes låten ”Dub Be Good To Me”, och videon blev snabbt en succé över hela världen, inte minst tack vare att MTV slog igenom som kabel-tv kanal och körde låten massivt.

Succén och framgången för Norman Cook tar dock inte slut än. 1998 är han åter igen på allas läppar. Efter att varit inne i en second hand affär, och hittat en gammal vinyl med sångerskan Camille Yarbrough, började Norman att plocka samplingar från låten ”Take Yo’ Praise”. Norman tar även kontakt med Camille, och frågar om det är ok att använda materialet. Camille som då är en fattig pensionär hade nästan glömt bort sin skiva, som endast tillverkats i ett fåtal exemplar. Camille ger dock sitt klartecken, och det visar sig vara ett klokt beslut. Royaltyn som Normans nytappning utav låten inbringar gör Camille till mångmiljonär.

För videon tar han hjälp utav Spike Jones, som för övrigt själv är med som en utav medlemmarna i amatördansgruppen som gestaltas i videon.

Lite senare samma år fortsätter Normans succé med uppföljaren ”Right Here, Right Now”, med sin egen kontroversiella och humoristiska syn på evolutionen. Rykten säger att det återigen är Spike Jones som ligger bakom videoproduktionen, men jag har inte hittat någon pålitlig källa om det ännu.

Två år senare, 2000,släpper Norman Cook nästa hit. Denna gången låten ”Rockafeller Skank” Låten toppar snabbt världslistorna. Efter detta skivsläpp så blir det tyst om Norman Cook igen, och det kommer att dröja flera år innan han åter står på EDM-scenen.

Efter flera års mer eller mindre tystnad, och endast ett fåtal egna produktioner, återuppstår Fatboy Slim igen 2013. Denna gången gör han kontroversiell låt om EDM och droger. Låten får egentligen inte sitt stora uppsving förrän Dimitri Vegas och Like Mike 2014 tar sig an låten och gör en remix utav den. Titeln säger det mesta om vad en handlar om, ”Eat Sleep Rave Repeat”, och kan tolkas som det liv DJs och Ravers världen över ibland lever, både med och utan droger.

2014 gör Norman Cook ett försök att göra den officiella låten för fotbolls vm i Brasilien. Den blir dock inte den officiella låten, men låten blir snabbt en succé för EDM-scenen, och flera mash-ups och remixer finns idag att njuta utav.

 

 

 

 

 

 


Posted in Artister, Historik by .

Roland TB-303, TR-808, TR-909 och RB-338

Housemusiken startade under slutet under 80-talet då house-producenter skapade nya ljud med synthesizern Roland TB-303 genom att pressa dess cut-off och resonans i överdriven mängd. Housen har utvecklats något sedan 1980-talet; dess grundläggande element TB-303:an (och syntar med liknande ljud) skapar housens karaktär, en ljudkaraktär. Rytmen är ofta ganska enkel men har en hård karaktär, ofta används trummaskinerna Roland TR-909 och Roland TR-808.

TB303_Front_View

roland808_big

Roland_TR-909

Den svenska mjukvarugruppen Propellerhead programmerade 1997 ett program som simulerade dessa tre instrument. ReBirth 338. ReBirth 338 är en uppsättning utav två Roland TB-303, en Roland TR-808 och en Roland TB-909. Detta gör att det än idag är möjligt för vem som helst att äga en virtuell uppsättning utav dessa legendariska syntar och trummaskiner. Supporten för programmet (ReBirth 2.0.1) slutade 2005, och programmet finns numera tillgängligt för gratis nedladdning på http://www.rebirthmuseum.com/. Dom riktiga fysiska maskinerna kan vi bara drömma om att äga, såvida ni inte har väldigt stor plånbok.

Så nu kan även du skapa egen Acid-House på din dator.

Rebirth_rb-338_screenshot

Här är ett exempel på ReBirth 338 in action


Posted in Historik by .